Vochtbestrijding specialisten

Horizontale vochtwering of vochtisolatie

Horizontale vochtwering tegen optrekkend vocht

Onder druk injecteren van injecteringsvloeistof

Wat is horizontale vochtisolatie of vochtwering

Horizontale vochtisolatie is een systeem dat geplaatst wordt in muren om te verhinderen dat vocht in de muren opwaarts kan trekken. Zoals we hebben kunnen lezen is optrekkend vocht zeer schadelijk voor een woning en het moet derhalve bestreden worden.

Verplichte horizontale vochtisolatie bij nieuwbouw

De hedendaagse bouwvoorschriften vereisen dat alle nieuwbouw voorzien moet worden van horizontale en verticale vochtisolatie die het binnendringen van vocht in het metselwerk moeten verhinderen en verminderen.

Mechanische en Chemische horizontale vochtwering

Er kunnen grofweg een tweetal systemen worden onderscheiden op het gebied van horizontale vochtwering: mechanische en chemische systemen:

Advertenties

Mechanische vochtwering

De basis van mechanische vochtwering is het horizontaal doorzagen van de muur en dat er in de zaagopening/snede een isolerende laag wordt aangebracht van bijvoorbeeld kunststoffolie of bitumen. Die folie moet het optrekkend vocht onderbreken.Bij ouder metselwerk is dit vaak een probleem omdat het mortelwerk vaak al is aangetast door optrekkend vocht en het zagen in een dergelijke manier kan tot instortingsgevaar leiden. Een andere mechanische vochtwering methode is het slaan van metalen platen in de muur met behulp van perslucht.

Andere mechanische vochtwering methodes

Zogenaamde herstelprocedures zijn ook vormen van mechanische vochtwering: deze worden achteraf aangebracht, bij reeds bestaande en vaak aangetaste constructies. U kunt dan denken aan het vervangen van de muur, het uithakken van voegen en het persen van vochtwerende materialen in de sleuven of er worden boorgaten gemaakt waarin beton wordt gestort.

Nadelen mechanische horizontale vochtwering:

  • er moet aan twee zijden worden gewerkt waardoor aan twee kanten van de muur schade ontstaat
  • de werkzaamheden zijn zeer arbeidsintensief en daardoor kostbaar
  • indien de vochtwering schuin of verticaal moet lopen, dan is de mechanische methode niet geschikt

Chemische vochtwering

Bij deze moderne methode wordt op ieder noodzakelijk niveau een chemische vloeistof in muren aangebracht middels het injecteren van bepaalde vloeistoffen in de muur. Hier kunt u uitgebreid lezen over het injecteren van muren en vloeren.

gratis vochtbestrijding offerte aanvragen

Advertenties

ISOLEADS