Vochtbestrijding specialisten

Verticale vochtwering of vochtisolatie

Wat is verticale vochtwering ?

Bitumen-bescherming tegen verticale vochtdoorslag

Deze strijjklagen bieden een beperkte bescherming

Verticale vochtwering beschermt het gebouw tegen vocht wat tegen de zijkanten (fundering en gevels) van het gebouw komt. Er kan dan gedacht worden aan een combinatie van regen en harde wind. Deze verticale vochtisolatie wordt in principe aan de buitenkant van de gevel aangebracht. Aan de binnenkant van de gevel of fundering wordt ook verticale vochtwering aangebracht, maar deze methode is minder goed omdat het vocht dan reeds toegang heeft gekregen tot het gebouw (het zit dan in de muur) en het vocht zal dan de gevel en fundering aan gaan tasten (o.a. zoutuitslag)

Aangetaste muur

Vochtoverlast vooral door doorslaand vocht

Het grootste deel van vochtoverlast in huis ontstaat dorr een van jaar tot jaar stijgende regenwateropname door de buitengevels. Gevels verweren snel door het hoge aandeel stikstofdioxyde in de buitenlucht.

Onderzoek en metingen hebben aangetoond dat regenwater 80 % van de vochtige wanden in huis veroorzaakt. Het wordt zijdelingsvia gevels (doorslaand vocht) of door capillaire zuiging uit de grond opgenomen (optrekkend vocht).

Drie belangrijke elementen:

  • de poriën van het gevelmetselwerk moeten open en ademd blijven. Het afsluiten van die poriën levert veel problemen op
  • de gevels moeten een goed contact met de wind hebben om voor een goede waterverdamping naar buiten zorg te dragen. Het aanbrengen van schuren tegen een gevel of het laten groeien van klimplanten verhindert dat bijvoorbeeld
  • poreuze gevelvlakken dienen behandeld te worden zodat ze niet-capillair worden.

Alle bronnen van vocht in de woning

Circa 20 % van het vocht in huis door condensatie

20 % van vocht in huis ontstaat door condensatie van woonvocht op muren zoals door koken, baden, ademen en planten.

Advertenties

Hydrofoberen of impregneren belangrijkste middel

Het belangrijkste en meest effectieve verticale isolatiesysteem voor buitenmuren is het zogenaamd impregneren van muren. Met behulp van een reukarme, milieuvriendelijke en diep-penetrerende vloeistof wordt de muur onder lage druk bespoten (na grondige reiniging van de muur).

Doe het zelf: Pleister en afdichtingsverf

Afdichtingspasta's zijn geschikt voor keldermuren van beton, metselwerk (kalkzandsteen), baksteen of betonsteen. U kunt de pasta echter ook op cementpleisterwerk aanbrengen met een dikte van circa 6 mm. Scheuren tot 2 mm breedte kunnen afgedekt worden. (voor grotere scheuren zie scheuren in muren en vloeren repareren).

Houtbescherming

Verticale vochtwering of vochtisolatie houdt in dat elk onderdeel beschermd moet worden dus bijvoorbeeld ook houtwerk als kozijnen of boeiboorden en natuurlijk glas en kitnaden. Zoals u waarschijnlijk weet beschermt een goede verflaag uw houten kozijnen tegen de natuurlijke elementen zoals zon, regen en wind. Goed onderhoud van uw woning is dan ook essentieel !

Goed onderhoud van uw houtwerk tegen vochtschade

Hout ook beschermen tegen rotting en schimmel

Hout is gevoelig voor zowel schimmel als rotting. U moet daarom het liefst op plaatsen waar u er moeilijk bij kunt(bijvoorbeeld de achterkant van het boeiboord) een waterkerende laag plaatsen zoals bijvoorbeeld bitumen.

Raam- en deurnaden afdichten

De naden tussen raam- en deurkozijnen en de aangrenzende muren moeten met elastisch materiaal tegen binnendringend vocht worden afgedicht. De toebehoren vindt u in elke goede bouwmarkt.

Gratis inspectie en offerte

gratis vochtbestrijding offerte aanvragen

Advertenties

ISOLEADS