Vochtbestrijding specialisten

Condens

Condensatie: vocht in huis ontmoet koud glas

Wat is condens ?

Condens zijn kleine druppeltjes water die bijvoorbeeld op de binnenkant van een raam zitten, zowel van een woning, maar bijvoorbeeld ook in een auto. Condens ontstaat als volgt: indien water verdampt, dan wordt het waterdamp en als damp kan het water dan overal terechtkomen, zelfs door gesteente migreren.

Op een moment echter dat de waterdamp in aanraking komt met een object dat kouder is dan de omgevingslucht, dan zal het gaan condenseren ofwel overgaan van een damp naar een vloeibare vorm. Er ontstaan dan weer waterdruppels.

In een badkamer zie je vaak het verschijnsel dat het stoom van het warme water condenseert op het koude badkamerraampje of de koude spiegel.

De gevolgen van condens

Vocht heeft altijd een schadelijk gevolg op materialen, zeker indien het een langdurig verschijnsel is. Indien er veel waterdamp in een woning zit en u heeft een niet geïsoleerde muur, dan zal waterdamp altijd condenseren op die koude muur die daardoor nat gaat worden met alle negatieve gevolgen van dien, zoals schimmelvorming, loslatend behang, ongezond leefklimaat etc.

Het is dus van belang condens te bestrijden, maar bovenal om de oorzaken van condens weg te nemen.

gratis vochtbestrijding offerte aanvragen

Oorzaken van condensvorming

Het is heel normaal dat in een gemiddelde woning waterdamp c.q. vocht aanwezig is in de vorm van zogenaamd leefvocht dat ontstaat door te douchen, door te koken en door te ademen. Indien er een wat meer dan gemiddelde productie hiervan is, bijvoorbeeld tijdens het douchen of tijdens het koken of met een verjaardag dan is het normaal dat dat zichtbaar wordt in de vorm van condens op bijvoorbeeld ramen en spiegels.

Het is echter een ander verhaal indien er continu waterdamp condenseert ook al wordt er niet gekookt, gedoucht of een feestje gevierd. Het betekent namelijk dat er ergens een bron is die zorgt voor een overmatige productie van vocht, zoals bijvoorbeeld een vochtige kruipruimte of optrekkend vocht.

Om overmatige condensatie te voorkomen is het van belang dat er wordt gekeken naar oplossingen van twee kanten, namelijk het opsporen en verhelpen van de overmatige vochtproductie en het verhelpen van condensatie door zorgen voor minder koude oppervlaktes (bijvoorbeeld meer verwarmen, meer isoleren van muren etc.) en door goed te ventileren.

Door vocht op de binnenmuur ontstaan schimmels

Het belang van ventilatie

Indien u in uw auto condens aan de binnenkant van de ramen hebt zitten, dan verdwijnt dat heel snel indien u uw airconditioning aan zet. Het verdwijnt zelfs sneller dan dat u de blower met warme lucht voluit aanzet.

Dat heeft te maken met de migraties van condens naar een koudere omgeving.

Door goed uw woning te ventileren voert u de vochtige lucht af naar de koudere buitenlucht voordat deze kan condenseren op een koud oppervlak in uw woning of bedrijfspand.

gratis vochtbestrijding offerte aanvragen
ISOLEADS