Vochtbestrijding specialisten

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht

Aangetaste muur

Verticale vochtdoorslag

Door een combinatie van wind en regen ontstaat verticale vochtdoorslag ofwel doorslaand vocht. Door de harde wind wordt regen diep in de poriën van metselwerk geduwd. Met name door de jarenlange invloed van het weer kan erosie en aantasting van het metselwerk ontstaan. Vooral slagregens kunnen een groot effect hebben.

Slagregens

Naast de normale regenval kennen we ook het fenomeen slagregens. Deze veroorzaken periodiek een sterke verzadiging van het metselwerk, dat naar gelang de poriënstructuur van de bakstenen regenwater opneemt en weer afgeeft. De vochttoetreding kan zo ver gaan dat de spouwmuurisolatie verzadigd en de binnenmuren, het pleisterwerk en verfwerk uiteindelijk aangetast zullen worden.

Uiteindelijk zijn schimmels binnen en zoutuitslag buiten het gevolg, bovendien ontstaat er in huis een abnormaal hoge luchtvochtigheid en een zeer ongezond leefklimaat.

Schade boven de grond: krimp en uitzetting

Door weersinvloeden staan gevelmetselwerk, dak en kozijnen continu onder invloed van wisselende vochgehaltes en wisselende temperaturen en de wisselwerking van nat worden en opdrogen. De materialen van de woningen zetten daardoor op continu basis uit en krimpen weer in, waardoor scheurvorming ontstaat waardoor water en waterdamp kans zien de constructie binnen te dringen. Door vorst zet het water weer uit en worden de scheuren groter.

Vochtig metselwerk is daarnaast een uitstekende voedingsbodem voor mossen en algen.

gratis vochtbestrijding offerte aanvragen

Doorslaand vocht en optrekkend vocht boosdoeners

Aangetaste muur begroeid met mossen

De grootste boosdoeners c.q. vochtbronnen in een woning zijn doorslaand vocht en optrekkend vocht. Optrekkend vocht komt in principe voort uit grondwater of bodemwater terwijl doorslaand vocht voornamelijk met regen, sneeuw en ijsregen te maken heeft en in mindere mate met verticaal vocht via de bodem.

 

Advertenties

Bescherming tegen doorslaand vocht

Nieuw metselwerk heeft in eerste instantie een eigen 'natuurlijke'bescherming tegen doorslaand vocht, maar met de leeftijd van het bouwwerk neemt dat beschermende effect af. Alles wat de integriteit van de muur aantast voor een mogelijke doorgang voor doorslaand vocht. Voorbeelden van muurschade zijn:

  • plantgroei tegen muur op
  • boor en timmerwerk in de muur
  • lekkages van hemelwaterafvoeren en goten zorgen voor continu wateroverlast
  • botsingen
  • scheurvormingen door krimpen en uitzetten

Periodiek impregneren

Bij muren die veel blootgesteld staan aan weersinvloeden kan het raadzaam zijn om deze periodiek te impregneren. De impregneringsvloeistof geeft een gemiddelde bescherming van 10 tot 15 jaar, ongeveer gelijk aan de doorslaand vocht - garantie die vochtbestrijdingsbedrijven afgeven voor impregneringswerk.

Herstellen beschadigd metswerk en beton

Indien uw muren beschadigd zijn, dan dienen deze hersteld te worden alvorens ze geïmpregneerd worden. Het herstellen betekent dat aangetaste voegen diep uitgehakt moeten worden en gerepareerd worden met speciale cementmortel. Bij betonreparatie moet u denken aan bijvoorbeeld constructief verlijmen of injecteren van de scheur.

Klik hieronder voor informatie over impregneren

Impregneren muren Impregneren of het synoniem hydrofoberen is in feite het aanbrengen van een beschermende laag op ...

Gratis Offerte (klik op de geel/oranje button)

Devochtbestrijder.be is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op onderstaande button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen. Werkzaamheden die wij u kunnen aanbieden:

Opsporen vochtoorzaken
Kelderafdichting compleet
Muren injecteren
Impregneren buitenmuren
Onderkappen muren
Betonreparatie
Grondstabilisatie
Ventilatie
Constructief verlijmen
gratis vochtbestrijding offerte aanvragen

Overzicht veel voorkomende vochtproblemen:

Doorslaand vocht Door een combinatie van wind en regen ontstaat verticale vochtdoorslag ofwel doorslaand vocht. Do...

Opstijgend / optrekkend vocht Met optrekkend of opstijgend vocht in muren wordt het water bedoeld dat door capillaire werking (...

Natte kelder Veel woningeigenaren denken dat vochtige of natte kelders ontstaan door een te hoog grondwater-ni...

Vochtige buitenmuren Buitenmuren staan bloot aan de natuurelementen zoals sneeuw, regen, ijs en zon. Door temperatuurw...

Vochtige kruipruimte Een kruipruimte dient primair voor het gemakkelijk bereikbaar maken van het leidingwerk dat onder...

Vochtige muren Vochtige binnenmuren komen vrij veel voor en de mate van vochtigheid verschilt per kamer in de wo...

Vochtige vloer Indien u geen grote waterlekkage hebt gehad (zoiets als een wasmachine die overloopt) en u hebt l...

ISOLEADS