Vochtbestrijding specialisten

Opstijgend / optrekkend vocht

Wat is optrekkend/opstijgend vocht ?

Met optrekkend of opstijgend vocht in muren wordt het water bedoeld dat door capillaire werking (zuigwerking) in keldermuren of funderingen omhoog stijgt, tot ruim 2 meter in de opgaande muren van de begane grond. Dit is zelfs mogelijk wanneer de grondwaterspiegel/stand 2 meter beneden de keldervloer ligt ! Op een bepaalde hoogte zal het water weer gaan verdampen, in de regel dus tot ruim 2 meter boven begane grond niveau.

Optrekkend vocht in de buitenmuur

Natuurkundig principe van optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een normaal natuurverschijnsel dat bijvoorbeeld ook bij planten voorkomt. Door zeer dunne kanaaltjes in de stengels van planten wordt water omhoog gezogen tot in de spits van de bladeren. Ook bomen kunnen zo via hun capillaire zuigvermogen in de stam en takken wel 3000 tot 4000 liter water per dag transporten tot op hoogten van 50 meter en meer ! (bron:Vocht en waterschade, Nico Lardenoije).

gratis vochtbestrijding offerte aanvragen

Schadelijke effecten van optrekkend vocht

Het optrekkend vocht in de muren lost op zijn weg omhoog constant kalkdeeltjes uit de metselmortel op en transporteert ze mee naar boven. Zo worden de onderste mortellagen steeds bindmiddelarmer totdat de mortel in de voegen zo veel van zijn sterkte verliest dat het de druk van het gebouw niet meer kan weerstaan en dientengevolge zal instorten.

2e schadelijke effect : salpeter uitslag

Salpeteruitslag (witte muren) ontstaat door opstijgend vocht in de muren in combinatie met bouwzouten uit de bouwstoffen zoals mortel en baksteen. Het optrekkend vocht zal op een gegeven moment (bij een bepaalde hoogte en oppervlaktegrootte) verdampen. De waterdamp neemt daarbij nog allerlei stoffen mee zoals keukenzout, gips, kalf of sulfaten, chloride en nitraten die dus afgezet worden op het steen aan de buitenzijde.

Salpeter uitslag

Salpeteruitslag op het gevel oppervlak

Na langere tijd ontstaat er salpeter uitslag op muren. Zulke stoffen tasten de wanden ernstig aan, zelfs steen wordt weggevreten !

 

Advertenties

Veel vervolgproblemen

  • indien optrekkend vocht of opstijgend vocht verdampt, dan zal de waterdamp c.q. vocht in combinatie met zouten zowel aan de buitenkant van een muur als aan de binnenkant van een muur naar buiten komen. Aan de buitenkant heb je dan muurzouten en een aangestaste muur, maar ook aan de binnenkant van de muur is het effect groot:
  • vochtige binnenmuur, waardoor verf en behang los zal laten
  • vochtige binnenmuur zorgt voor schimmelvorming
  • slecht binnenklimaat
  • slechte werking van isolatie, waardoor warmteverlies en hogere energierekening

Optrekkend of opstijgend vocht is zeer schadelijk

Het moge duidelijk zijn : het natuurfenomeen optrekkend vocht heeft een zeer schadelijk effect op het bouwwerk, dusdanig zelfs dat de constructie aangetast wordt en bovendien lelijk wordt (met name door zoutuitslag en schimmel- en alggroei). Vanzelfsprekend zorgt het voor een forse verhoging van de luchtvochtigheid binnen de woning, waardoor het leefklimaat nadelig beïnvloed wordt. Kortom: er moet actie ondernomen worden.

Wat te doen tegen optrekkend vocht ?

Er zijn methodes om de symptomen te bestrijden zoals bijvoorbeeld het reinigen en verwijderen van zoutuitslag c.q. witte muuruitslag. Het beste is echter om de oorzaak van het optrekkend vocht te bestrijden en dat kan via een tweetal primaire methodes:

  • horizontale vochtwering of horizontale vochtbestrijding, zoals het zagen van muren of het injecteren van muren
  • verticale vochtwering of verticale vochtbestrijding, zoals bijvoorbeeld drainiage en een betonnen wering

Wat is opstijgend vocht ?

Opstijgend vocht is exact hetzelfde als optrekkend vocht, echter enigszins onbekender qua term.

Lees hier meer over bestrijden optrekkend vocht

Horizontale vochtwering of vochtisolatie Horizontale vochtisolatie is een systeem dat geplaatst wordt in muren om te verhinderen dat vocht...

Verticale vochtwering of vochtisolatie Verticale vochtwering beschermt het gebouw tegen vocht wat tegen de zijkanten (fundering en gevel...

Gratis Offerte (klik op de geel/oranje button)

Devochtbestrijder.be is een specialistische website van een samenwerkings-verband van vochtbestrijdingsbedrijven. Heeft u last van vocht in huis ? Lees dan goed de website door, wellicht kunt u zelf al e.e.a. verhelpen. U kunt daarnaast ook een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen door op onderstaande button te klikken en het offerte-aanvraagformulier goed in te vullen. Werkzaamheden die wij u kunnen aanbieden:

Opsporen vochtoorzaken
Kelderafdichting compleet
Muren injecteren
Impregneren buitenmuren
Onderkappen muren
Betonreparatie
Grondstabilisatie
Ventilatie
Constructief verlijmen
gratis vochtbestrijding offerte aanvragen

Advertenties

ISOLEADS