Landelijk netwerk van specialisten in het verhelpen van optrekkend vocht & doorslaand vocht, vocht in de kruipruimte en kelder en overige vochtproblemen in de woning of bedrijfspand.

Condensatie

WAT IS CONDENSATIE EIGENLIJK?

Condensatie is het vloeibaar worden van waterdamp. Waterdamp is in feite vochtige lucht die ontstaat door onder meer uitademen, koken, douchen etc.

Waterdamp wordt vloeibaar indien het in aanraking komt met koude oppervlaktes zoals ramen, niet-geïsoleerde muren en vloeren. Op die koude plaatsen kan een hoge luchtvochtigheid voor veel vochtproblemen zorgen.

Doordat muren en vloeren nat worden, krijgt ook schimmel kans om te groeien.

20% van vochtproblemen ontstaat door condensatie van woonvocht zoals douchen, koken en ademen

20% van vochtproblemen ontstaat door condensatie van woonvocht zoals douchen, koken en ademen

SLECHTE VENTILATIE IS OOK EEN OORZAAK VAN CONDENS

Vochtige lucht is heel normaal en niet te vermijden. Belangrijk hierbij is dat vochtige lucht afgevoerd kan worden naar buiten ofwel er moet voldoende geventileerd worden.

Door slechte ventilatie is de luchtvochtigheid in huizen vaak hoger dan buiten aangezien het vocht niet afgevoerd wordt. De eerste stap die dan ook genomen moet worden indien men last heeft van veel condensvorming is het ventileren van die ruimte.

Verstopt ventilatierooster

Verstopt ventilatierooster

Condens

Condens

CONDENS IS NORMAAL, MAAR WEL SCHADELIJK

Condens is een volkomen normaal verschijnsel. In bijna elke badkamer en keuken vindt condensatie plaats: door het gebruik van warm water ontstaat waterdamp dat condenseert tegen bijvoorbeeld de koude spiegel. Op zich geen probleem, echter moet er wel voor gezorgd worden dat het vocht weer verdwijnt, omdat vocht op zich heel schadelijk is. Indien condens niet voorkomen kan worden, maar continu plaatsvindt zullen allerlei nadelige gevolgen optreden.

GRATIS OFFERTE VOCHTBESTRIJDING

  • Dekking in geheel Vlaanderen
  • Alle disciplines
  • Garantie op alle werkzaamheden
  • Aanvragen is gratis en vrijblijvend

VOCHTIGHEID IN DE WOONRUIMTE

Hoge luchtvochtigheid in woonruimtes is niet alleen aan het weer toe te schrijven, maar ook de mensen zelf veroorzaken veel vocht in de woning, zoals:

Lichaamsvocht
De mens geeft zelf continu vocht af aan de omgeving door bijvoorbeeld uitademing of de huid. Gemiddeld komt er per persoon per dag 1 tot 1,5 liter water vrij. In een gezin van 4 personen kan dat dus oplopen tot 6 liter vocht per dag.

Douchen en baden
Indien er met heet water wordt gedoucht, vormt zich in de badkamer snel overal condens, de ruiten beslaan, langs de wanden stroomt het condenswater en op de vloer ontstaat ook een vochtlaag.

Drogen
Indien de was in een woonruimte wordt gedroogd komt daar veel vocht bij vrij, wel drie liter of meer.

Koken
Bij het koken van water voor bijvoorbeeld aardappels of eieren komen er niet alleen waterdampen vrij, maar ook olie- en vetwalmen die samen met de waterdamp op de wanden neerslaan en zo een ideale voedingsbodem voor schimmels vormen.

Kamerplanten
Kamers met redelijk veel planten geven gemiddeld 1 liter per dag af.

Ventileren van de woning

Ventileren van de woning

VOCHT IN WOONRUIMTE ?
VENTILEREN !

In die delen van de woning zoals bijvoorbeeld slaapkamers die niet verwarmd of geventileerd worden of die slecht-geïsoleerd worden slaat vocht vaak neer.

De overmaat aan vocht in de woonruimte moet middels ventilatie weer afgevoerd worden. Lees hier verder over correct ventileren.

EXTRA INFORMATIE OVER DE 6 VOCHTOORZAKEN:

CONDENSATIE

Condensatie is het vloeibaar worden van waterdamp. Waterdamp is in feite…

VOCHT VANUIT DE GROND

Het zal u niet als verrassing in de oren klinken, maar Vlaanderen is een vochtig…

VOCHT IN BOUWSTOFFEN

Veel bouwstoffen bevatten een relatieve grote hoeveelheid vocht, ook….

LEKKAGES

In bijna elk gebouw is een grotendeels verborgen systeem van leidingwerk…

VERTICALE GROND DOORSLAG

Verticale vocht doorslag oftewel doorslaand vocht is meestal een combinatie van…

Hygroscopische vochtigheid

In simpele termen betekent het dat materialen de eigenschappen bezitten dat ze …