Landelijk netwerk van specialisten in het verhelpen van optrekkend vocht & doorslaand vocht, vocht in de kruipruimte en kelder en overige vochtproblemen in de woning of bedrijfspand.

Doorvoer lekkage

DOORVOER LEKKAGE

Zowel in kelders als kruipruimtes worden vaak openingen gemaakt van binnen naar buiten om liggend leidingwerk zoals een riolering, gasleiding, elektriciteit, waterleiding en telefoniekabels e.d. door te voeren van binnen naar buiten en visa versa.

We spreken dan van een zogenaamde doorvoer. Veelal zit deze doorvoer op een diepte van circa 60 tot 100 cm onder maaiveld, in veel gevallen net op of onder de grondwatergrens.

Voorbeeld van doorvoer riolering door keldermuur

Voorbeeld van doorvoer riolering door keldermuur

GEBREKKIGE AFDICHTING DOORVOEREN

Op het moment dat leidingwerk e.d. door de keldermuur naar buiten wordt geleid dan maakt men vaak een niet-waterdichte afdichting van de ruimte rondom het leidingwerk.

Zeker indien dit op een moment gebeurt bij bijvoorbeeld een lage grondwaterstand. Hierdoor lijkt de afdichting van de doorvoer bedrieglijk droog en solide. Echter op het moment dat de grondwaterstand enkele centimeters gaat stijgen in verband met grote regenval, dan kan het zomaar gebeuren dat het water eenvoudigweg via de gebrekkige afdichting de kelder inloopt.

Het zal niet voor het eerst zijn dat men een dergelijke doorvoer afdicht met het ongeschikte PUR-schuim.

AFGESCHEURDE RIOLERING IN KRUIPRUIMTE: EEN RAMP

Door het afscheuren van een riolering net buiten de gevel raakt ook de doorvoer beschadigd waardoor vocht naar binnen kan komen.

Echter indien een riolering ook een open verbinding krijgt binnen in de woning dan heeft u een groot probleem. U moet dan denken aan een kruipruimte of kelder waarin vrijelijk de afvalstoffen van het rioleringssysteem kunnen stromen.

Soms duurt het weken (met name bij kruipruimtes) voordat men door heeft wat er gebeurt. In een dergelijk geval is het leeg laten zuigen en schoon laten maken van de kruipruimte een must (in combinatie met nieuw schoon zand) om ziektes en ongedierte .e.d te voorkomen, en dan hebben we het nog niet over de forse stankoverlast. Wilt u meer weten over het leegzuigen van uw kruipruimte of over bodemafsluiting? Klik dan hier.

Gebrekkige afdichting doorvoer

Gebrekkige afdichting doorvoer

Afgescheurde riolering binnen

Afgescheurde riolering binnen

REDELIJKE OPLOSSING: FLEXIBEL LEIDINGWERK

Een goede oplossing om het effect van het verzakken van de grond tegen te gaan is het gebruik van flexibel leidingwerk, zowel voor rioleringen als voor gas- en waterleidingen. Men heeft dan een marge van circa 50 cm verzakking die men op kan vangen, wat in grote delen van Vlaanderen voldoende is om 40 jaar zonder problemen te zitten.

GRATIS OFFERTE VOCHTBESTRIJDING

  • Dekking in geheel Vlaanderen
  • Alle disciplines
  • Garantie op alle werkzaamheden
  • Aanvragen is gratis en vrijblijvend

AFBREKEN UITGAANDE RIOLERING 

Niet alleen de kwaliteit van de afdichting van de doorvoer is relevant, maar ook de wetenschap dat de meeste grond in Vlaanderen in de loop der jaren verzakt. Schiedam is een mooi voorbeeld van grondverzakkingen. In nieuwbouwwijken in Schiedam moeten met grote regelmaat ophogingen plaatsvinden omdat een grondverzakking van gemiddeld 20 tot 50 cm in slechts 1 jaar daar regelmatig voorkomen.

Het probleem wat zich met leidingwerk dan gaat voordoen is het volgende: leidingwerk dat via de muur van de kelder of via de fundering doorgevoerd wordt naar buiten zal zowel binnen als in de fundering op hetzelfde niveau blijven c.q. niet verzakken omdat een fundering of kelder meestal onderheid is. 

Bij de fundering afgescheurde buitenriolering

Bij de fundering afgescheurde buitenriolering

Echter door de combinatie van het verzakken van grond en daardoor het verzakken van daarin liggende leidingwerk en rioleringen komt het heel veel voor dat leidingwerk of rioleringen afscheuren aan de gevel. Door de spanning die op het systeem komt te staan zal bij het afscheuren ook de afdichting rondom de afvoer beschadigen. Daarnaast is een kapot en open riool natuurlijk een relatief gemakkelijke verbinding voor vocht om naar binnen te komen.

VOCHTWERENDE REPARATIE EN HERSTEL DOORVOER

Door gebruikmaking van de juiste injecteer-technieken in combinatie met betonreparatie kunnen doorvoeren volledig 100% waterdicht worden gemaakt.

Lees hier meer over het afdichten van kelders.

MEEST VOORKOMENDE VOCHTPROBLEMEN

Condens

Condens zijn kleine druppeltjes water die bijvoorbeeld op de binnenkant…

Doorslaand vocht

Door een combinatie van wind en regen ontstaat verticale vochtdoorslag ofwel doo…

Kapotte riolering

Elke woning en elk bedrijfsgebouw is aangesloten op een geme…

Lekkages

Water heeft maar een uiterste kleine opening nodig om binnen te dri…

Natte kelder

Veel woningeigenaren denken dat vochtige of natte kelders ontstaan door…

Optrekkend vocht

Met optrekkend vocht of opstijgend vocht in muren wordt het water bedoeld d…

Vochtige kruipruimte

Een kruipruimte dient primair voor het gemakkelijk bereikbaar maken van het leid…

Vochtige muren

Vochtige binnenmuren komen vrij veel voor en de mate van vochtigheid ver…

Vochtige vloer

Indien u geen grote waterlekkage hebt gehad (zoiets als een wasm…

Schimmelvorming

Schimmel is in feite een bepaald soort paddestoel en van de meer dan 100.000…

Vochtige buitenmuren

Buitenmuren staan bloot aan de natuurelementen zoals sneeuw, regen, ijs en…