Landelijk netwerk van specialisten in het verhelpen van optrekkend vocht & doorslaand vocht, vocht in de kruipruimte en kelder en overige vochtproblemen in de woning of bedrijfspand.

Vochtige buitenmuren

VOCHTIGE BUITENMUREN KOMEN (TE) VEEL VOOR

Buitenmuren staan bloot aan de natuurelementen zoals sneeuw, regen, ijs en zon. Door temperatuurwisselingen (tussen -15 en + 35 graden Celsius in Vlaanderen) krimpen gesteentes en mortel en zetten weer uit.

Buitenmuren zijn dus continu in beweging en worden continu “aangevallen”. De gevolgen daarvan zijn beschadigingen van de buitenmuur zelf; mortel wat poreus wordt, scheuren die ontstaan etc.

Vocht krijgt nu een kans en zal deze altijd benutten. Met name via doorslaand vocht worden buitenmuren nat, maar ook door het ontbreken van de juiste vochtwerende horizontale isolatie krijgt optrekkend vocht zijn kans.

Door vocht aangetaste muur

Door vocht aangetaste muur

OORZAKEN KUNNEN DIVERS ZIJN

VOCHT ZORGT VOOR VOCHTPROBLEMEN EN GEVOLGSCHADE

Door verwering en aantasting van de buitenmuur krijgt uiteindelijk vocht kans om zijn vernietigende werk te doen.

Door een combinatie van doorslaand vocht en optrekkend vocht zal de gehele buitenmuur verzadigd raken en zullen op enig moment ook de spouwmuur en binnenmuur vochtig worden. Het gevolg daarvan is dat pleisterwerk gaat afbrokkelen en loslaten, dat schimmels zullen ontstaan, dat de vochtige muren koud zullen worden, dat het leefklimaat achteruit zal gaan en dat de stookkosten zullen gaan stijgen.

Kortom, het is onverstandig om geen aandacht aan bescherming en herstel van de buitenmuren te schenken.

Zoutuitslag/kalkuitslag/salpeteruitslag

Bij nieuwbouw ziet men vaak maanden tot enkele jaren na oplevering de ontsierende witte kalk- of zoutuitslag ontstaan. Wilt u meer informatie over dit onderwerp, klik dan hier.

PLANTEN EN BETIMMERINGEN ZORGEN OOK VOOR VOCHT

  • Aangetaste muur begroeid met mossen
  • Klimplanten en allerlei constructies die men aan de buitenmuur bevestigt, zoals bijvoorbeeld een hemelwaterafvoer, beschadigen de woning waardoor de integriteit van de buitenmuur aangetast wordt en vocht versneld kansen krijgt. De wortels van klimplanten zullen op den duur buitenmuren en metselwerk compleet doen scheuren.

VOCHTPREVENTIE EN VOCHTBESTRIJDING

Het heeft geen zin om allerlei maatregelen binnenshuis te nemen zoals het gebruiken van vochtwerende coatings of vochtvreters e.d. zonder dat er aandacht wordt geschonken aan het bestrijden en wegnemen van de oorzaken.

Bij een beschadigde buitenmuur die vocht doorlaat moeten er bijvoorbeeld herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd, zoals het uithakken van voegen en het opnieuw voegen van de muur. Of scheuren dienen gerepareerd te worden. Na herstel van de muur dient deze tegen doorslaand vocht beschermd te worden door het impregneren van de muur.

Optrekkend vocht moet bestreden worden door het injecteren van de buitenmuur zodat er horizontale vochtschermen worden geplaatst die optrekkend vocht tegenhouden.

Vochtige buitenmuur

Vochtige buitenmuur

Zoutsluier

Zoutsluier

Gevelrenovatie

Gevelrenovatie

Impregneren muur

Impregneren muur

GRATIS OFFERTE VOCHTBESTRIJDING

  • Dekking in geheel Vlaanderen
  • Alle disciplines
  • Garantie op alle werkzaamheden
  • Aanvragen is gratis en vrijblijvend

NA VOCHTBESTRIJDINGSWERKEN: DROGEN EN VENTILEREN

Nadat de bovenbeschreven werkzaamheden zijn verricht dient u de woning extra te ventileren en moet u rekening houden met droogtijden van enkele maanden (afhankelijk van het jaargetijde). Verhinder niet dat bijvoorbeeld de binnenmuren hun vocht niet kwijt kunnen door bijvoorbeeld kunststof panelen of dampremmende verf te gebruiken tegen de binnenmuren.

Bij de ene buitenmuur komen de eerste vochtschades binnen enkele maanden na oplevering al tevoorschijn: de zogenaamde zoutuitslag, kalkuitslag of zoutuitbloeiingen. Vanwege de grote hoeveelheid vragen die wij daar altijd over krijgen hebben we er een aparte pagina aan gewijd, klik hier om naar deze pagina te gaan.

MEEST VOORKOMENDE VOCHTPROBLEMEN

Condens

Condens zijn kleine druppeltjes water die bijvoorbeeld op de binnenkant…

Doorslaand vocht

Door een combinatie van wind en regen ontstaat verticale vochtdoorslag ofwel doo…

Kapotte riolering

Elke woning en elk bedrijfsgebouw is aangesloten op een geme…

Lekkages

Water heeft maar een uiterste kleine opening nodig om binnen te dri…

Natte kelder

Veel woningeigenaren denken dat vochtige of natte kelders ontstaan door…

Optrekkend vocht

Met optrekkend vocht of opstijgend vocht in muren wordt het water bedoeld d…

Vochtige kruipruimte

Een kruipruimte dient primair voor het gemakkelijk bereikbaar maken van het leid…

Vochtige muren

Vochtige binnenmuren komen vrij veel voor en de mate van vochtigheid ver…

Vochtige vloer

Indien u geen grote waterlekkage hebt gehad (zoiets als een wasm…

Schimmelvorming

Schimmel is in feite een bepaald soort paddestoel en van de meer dan 100.000…

Vochtige buitenmuren

Buitenmuren staan bloot aan de natuurelementen zoals sneeuw, regen, ijs en…